Er zijn grote verschillen in de voedingswaarde van vlees en vleesvervangers blijkt uit onderzoek van Duke University in de Verenigde Staten.
Vlees bevat veel en hoogwaardige voedingsstoffen. Zo heeft het een hoog gehalte aan goed verteerbaar eiwit, met daarin essentiële aminozuren. Het was reeds bekend dat bij het vervangen van vlees door plantaardige alternatieven, de consumptie van plantaardig eiwit 20 tot 30% hoger moet zijn. Dit om te zorgen dat er voldoende eiwit beschikbaar is om gezond te blijven. Naast de essentiële aminozuren zijn goed opneembaar ijzer en vitamine B12 ook belangrijke voedingsstoffen uit vlees.
In het onderzoek van Duke University is gekeken naar metabolieten, dit zijn stoffen die in ons lichaam worden omgezet en gebruikt. Rundvlees van gras gevoerde koeien is vergeleken met een op soja gebaseerde vleesvervanger. Uit de resultaten blijkt dat er een groot verschil is. Bij 90% van de 190 geteste metabolieten is er een significant verschil. In rundvlees zitten 21 metabolieten welke niet in vleesvervangers aanwezig zijn, ook in de vleesvervangers zitten metabolieten die niet in rundvlees zitten. Grote verschillen zitten in aminozuren, vitamines en de verschillende verzadigde en onverzadigde vetzuren. Metabolieten, waarvan bekend is dat ze belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid, kwamen alleen of in grotere hoeveelheden voor in het rundvlees. Ook de vleesvervanger bevatte enkele belangrijke metabolieten die niet in het vlees voorkwamen.
De onderzoekers doen geen uitspraak over welk product gezonder is. Wel concluderen ze dat vlees en vleesvervangers niet één op één kunnen worden uitgewisseld. Ook als er rekening wordt gehouden met het verschil in eiwitgehalte is er nog veel wat we niet weten. De voedingswaarde van vlees is niet makkelijk te doorgronden, we moeten dus voorzichtig zijn met het één op één vervangen van vlees met vleesvervangers.