Deze terecht kop verscheen in de Telegraaf van 14 september, de klimaatimpact van de Nederlandse rundveestapel is namelijk jarenlang fors overschat. De impact is drie tot vier keer kleiner dan gedacht. Als je daarbij optelt dat het aantal dieren sinds 1980 met 25% is gedaald dan is er zelfs sprake van een verkoelend effect!
Deze nieuwe inzichten zijn gepubliceerd in het laatste rapport van het klimaatpanel IPCC. Hierin is de rekenmethode voor het broeikasgas methaan vernieuwd. Professor Myles Allen uit Oxford heeft meegewerkt aan deze nieuwe methode en is zeer positief over de kansen die dit bied. De veehouderij is geen probleem meer, maar juist een onderdeel van de oplossing. Door bijvoorbeeld in te zetten op ander voer met speciale nieuwe ingrediënten, kan de toch al lage methaan productie nog verder worden verlaagd.
Waarom is methaan uit de veehouderij dan minder schadelijk?
Ten eerste omdat het binnen twaalf jaar afbreekt in de atmosfeer, terwijl CO2 dat bijvoorbeeld vrijkomt bij het verbranden van kerosine wel duizend jaar blijft bestaan. Ten tweede is in de veehouderij sprake van een korte en gesloten koolstofcyclus. De geproduceerde methaan wordt in de lucht omgezet in CO2 en deze CO2 wordt weer opgenomen door het gras, de koe eet het gras en daarmee is de cyclus gesloten. Er is dus geen stapeleffect zoals bij CO2 uit fossiele brandstoffen.
Een belangrijke conclusie van de professor Allen is dat veganist worden niet het belangrijkste is wat je kan doen om het klimaat te redden. Wat mensen kunnen doen is minder CO2 uitstoten door bijvoorbeeld minder te vliegen.
Bronnen:
Telegraaf
Clear center: For methane, GWP100 not measuring up
Clear center: Pathway to Climate Neutrality in the U.S. Beef and Dairy Sectors