‘Kleinschaligheid in voedselproductie is leuk voor kinderen, ons echte eten komt ergens anders vandaan’. Dat zei fotograaf Henk Wildschut op een symposium van ABN Amro over het vertrouwen in voedsel. Filosoof Bas Haring was het zeer met hem eens. Hij pleitte met name voor het zichtbaarder maken van de voedselproductie, gewoon zoals die is.
Volgens Haring draait het om vertrouwen. ‘Vertrouwen in voedsel is ongelijkwaardig. Het gaat om het vertrouwen van een individueel persoon tegenover een grote bedrijfstak.’ Daar komt volgens Haring bij dat het moderne leven tegenwoordig wel heel erg beheerst moet zijn. ‘Mensen zijn niet meer gewend om met fouten om te gaan en deze te kunnen accepteren. Een klein probleem wordt direct tot iets groots gemaakt.’
Haring pleit voor meer transparantie van voedselproducenten: ‘Een drastische openheid vanuit de sector is nodig, zodat duidelijker wordt hoe iets gemaakt wordt. Als dat helder wordt, zullen individuen de bedrijfstak meer krediet geven en makkelijker omgaan met problemen.
Waar het gaat om schaalgrootte heeft Wildschut eerdere opvattingen moeten bijstellen. De fotograaf exposeerde onlangs in het Rijksmuseum met een serie over boeren. ‘Mijn oude beeld was veel te nostalgisch. Kleine boeren zijn een soort Eurodisney. Leuk voor kinderen, maar ons echte voedsel komt ergens anders vandaan.’
Conclusie van het symposium: er ligt voor de bedrijfstak een flinke taak in het verkleinen van de afstand met de consument en het vergroten van de transparant over de manier waarop voedsel wordt gemaakt.
Reactie Vlees.nl
Wordt aan gewerkt: alles over vlees en de productie daarvan lees je in onze themadossiers.