De afgelopen tijd is er zo nu en dan sprake van lichte paniek bij liefhebbers van vlees in Nederland. We hebben van verschillende kanten de vraag gehad of er wel genoeg vlees in Nederland is. Gelukkig kunnen we je geruststellen; er is echt genoeg vlees in Nederland. We hoeven het niet zonder een lekker stukje vlees te stellen deze zomer.
Er is wel een reden dat deze vraag wordt gesteld. Tijdens de afgelopen corona periode is de horeca dicht geweest. Veel mensen zijn bij de slager en supermarkt luxere stukken vlees gaan kopen, dit zijn de rib-eye’s, entrecôte’s of varkenshazen die ze normaal in het restaurant aten. Daarnaast is een deel van het vlees dat normaal naar de horeca zou zijn gegaan gebruikt voor bijvoorbeeld de export.
Ook is de import vanuit Zuid-Amerika momenteel heel beperkt en hebben veel koeienboeren in Nederland minder vleeskoeien om te verkopen (de boeren hebben zich aangepast aan de verminderde vraag).
Met de versoepelingen van de maatregelen is de vraag vanuit de horeca nu heel hoog, terwijl ook de vraag naar luxe delen via supermarkt en slager nog hoog is. Als gevolg daarvan kan er aan sommige luxere delen een tekort zijn of de prijs daarvan wat stijgen. Zeker als het om producten gaat die van een specifiek soort koe of boerderij komen is die kans aanwezig. Horeca ondernemers zullen dus soms het menu aanpassen of de prijs iets moeten verhogen. Ook zal je bij de slager wellicht een ander lekker stukje moeten kiezen.
Er is dus kortom genoeg vlees in Nederland, al zal je soms net even een ander stukje moeten kiezen. Genieten van lekker vlees kan gewoon deze zomer!
Bron: Nice to Meat, Telegraaf en Vlees.nl