Biologisch, het lijkt zo logisch, maar is het ook duurzamer ? Dat vroeg Marina Meester van studievereniging Hygieia (Faculteit Diergeneeskunde Utrecht) zich af. Zij deed literatuuronderzoek en keek naar de hele cyclus van de productie in de keten: zo is gekeken naar het diervoer, processen op de boerderij, de productie en distributie.
De conclusie van deze deskstudie is dat principes van biologische landbouw (vleesproductie) minder belastend lijken voor het milieu, maar minder efficiënt zijn. Het uiteindelijke vleesproduct is niet duurzamer. De gemiddelde biologische boer kan volgens Meester vanwege de biologische regels de productie nog niet opschalen naar het niveau van de conventionele producent. De biologische boer heeft meer ruimte en tijd nodig voor eenzelfde product. Zo is biologisch volgens de auteur in de beleving van veel consumenten een gewenst alternatief, maar biedt het niet dé oplossing is voor een duurzame voedselproductie.
Bron: Artikel voor Hygieia, voor mens en dier
Reactie Vlees.nl
Zie ook onze themapagina over biologisch in de rubriek trends & concepten.
Vlees.nl heeft geen voorkeur voor een bepaalde benadering, maar weegt alle invalshoeken op z’n merites.