– Diëtiek –
Vlees past in een gezond dieet en kan duurzaam geproduceerd worden. “Voor een gezond voedingspatroon hoef je vlees dus zeker niet weg te laten.” Dat stelt agro-diëtist Irene Prinsen-Bruins. Na een stage aan de University of Toronto en jaren ervaring als diëtist in het Deventer ziekenhuis heeft ze haar werkplek verruild voor melkvee- en zuivelbedrijf in Kampen.
“Een gezond dieet draait vooral om een gevarieerde balans van alle voedingsstoffen die we tot ons nemen”, benadrukt Irene. Eiwit, oftewel proteïne, speelt daar als lichamelijke bouwsteen voor onder andere celvernieuwing en spieropbouw een belangrijke rol in. Er zijn verschillende soorten eiwitten die zijn opgebouwd uit aminozuren. Irene legt uit: “In totaal zijn er 22 aminozuren, waarvan dertien niet-essentiële aminozuren die het lichaam zelf kan aanmaken en negen essentiële aminozuren die we uit onze voeding moeten halen. Die negen zitten wel in vlees, zodat het wordt aangemerkt als hoogwaardige eiwitleverancier.”
Vlees bevat naast hoogwaardige eiwitten ook vitamine B12 en ijzer. Er zijn veel verschillende soorten vlees beschikbaar, en het is volgens Irene goed om te beseffen dat daar ook verschil tussen zit qua voedingswaarden. Ook je leefstijl is relevant. Gevarieerd en gezond eten plús voldoende beweging. En kiezen voor een duurzaam, zo min mogelijk bewerkt en traceerbaar product.
“Ik zou graag zien dat de maatschappij bewuster wordt van waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.”
Wil je weten wat diëtist Irene Prinsen-Bruins nog meer te vertellen heeft, lees dan het complete interview op Nederland Vleesland.