Vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn er (met enige regelmaat) berichten over het Hepatitis E. Hierbij wordt gesteld, dat het virus (type 3) z’n oorsprong zou vinden in onder meer Nederlandse vlees(waren)producten.
Het HEV-E vraagstuk is bekend in de hele Nederlandse productieketen: bij de varkenshouders, bij de varkensslachterijen en bij de producenten van vlees(waren)producten. Met beheersmaatregelen (HACCP) en aan de hand van eerdere rapportages (NVWA) stellen de brancheorganisaties voor de vlees(waren)industrie (COV/VNV), dat het vraagstuk bekend en in beeld is en dat Nederlandse leveranciers veilige grondstoffen en producten leveren.
Gezondheid
Het gezondheidsrisico van Hepatitis E (type 3) wordt gezien als gering. Gezonde mensen hebben in de regel genoeg weerstand (afweerstoffen). Het kan bij mensen met een (sterk) verminderde weerstand leiden tot geelzucht of leverfalen. Het vormt verder een risico bij bloeddonatie en bij mensen die een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben gehad.
Het aantal HEV-E (type 3) besmettingen lijkt toe te nemen; dat is echter mede het resultaat van betere meetmethoden.
In vergelijkend perspectief: de prevalentie van HEV-E ligt rond de 2,1% ten opzichte van Salmonella.
Overdracht bij de consument kan plaatsvinden via (rauwe) varkenslevers, die niet voldoende zijn verhit.
Varkensvlees, bloed en natuurdarmen zijn onderzocht, maar dragen het niet noemenswaardig over.
Verder kan besmetting plaatsvinden vanuit het milieu (vooral oppervlaktewater), andere voedingsmiddelen (rauwe melk, schelpdieren).
Maatregelen
Eerder onderzoek (NVWA, Sanquin bloedbank) heeft bevestigd, dat een goede verhitting van vooral de lever als grondstof leidt tot producten, die net zo veilig zijn als andere varkensvleesproducten.
De brancheorganisaties volgen nieuwe ontwikkelingen op de voet gevolgd en vertalen deze zo nodig in aangescherpte maatregelen om veilige grondstoffen en producten te blijven garanderen.
De beide verenigingen onderschrijven de voedingsadviezen voor mensen met een verhoogd risico om varkensleverproducten en samengestelde niet-verhitte varkensvleesproducten te mijden, als de productinformatie onvoldoende inzicht geeft over de productiewijze.
Vlees.nl
Zie voor algemene achtergrondinformatie: www.vlees.nl/themas/diergezondheid/varkens/hepatitis-e/