Veel jonge vrouwen hebben tekorten aan essentiële nutriënten omdat ze weinig of geen rood vlees en zuivelproducten consumeren. Dat brengt hun gezondheid mogelijk in gevaar zeggen verschillende voedingswetenschappers in een artikel op Vilt.be.
De helft van de vrouwen tussen de tussen 11 en 18 jaar krijgen te weinig magnesium en ijzer binnen volgens Ian Givens, professor voedingsleer en directeur van het Institute for Food, Nutrition and Healt van de Universiteit van Reading. Een kwart van de jonge vrouwen heeft ook tekorten aan zink, calcium en jodium.
Volgens Givens lopen jonge vrouwen meer risico op tekorten aan essentiële nutriënten omdat ze vatbaarder zijn voor de boodschap dat rood vlees en zuivel slecht zijn voor de planeet, waardoor ze vaker vegetarische of veganistische diëten gaan volgen dan mannen.
Producenten van plantaardige melk en vleesvervangers kennen ondertussen de gevaren en voegen nu onder andere calcium toen. “Maar dat helpt weinig”, zegt Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheid aan de KULeuven, “Het lichaam neemt dat toegevoegd calcium veel minder goed op dan in biologische vorm. Mijn raad is dus ook: drink in je jeugd maar flink veel dierlijke melk. Want je kan dat calciumtekort niet compenseren door af en toe aan een krijtje te likken en het ijzertekort werk je niet weg door aan het roest van je fiets te likken.”
“We zitten in een situatie die zonder precedenten is op vlak van voeding, we gaan de uitkomsten hiervan pas ver in de toekomst kennen”, zei Givens op een studiedag over alternatieve eiwitten.
Bron: Vilt.be