Ondergewicht en verminderde botgezondheid
Vrouwen die vegetarisch eten, hebben 33 procent meer kans op een heupfractuur in vergelijking met vrouwen die regelmatig vlees eten. De onderzoekers speculeren dat vegetariërs mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren.
In eerdere studies werd gezien dat vegetariërs een lagere botmineraaldichtheid hebben dan mensen die vlees en vis eten. Om het risico van voeding op heupfracturen te onderzoeken, voerden wetenschappers van de Universiteit van Leeds een grootschalige analyse uit met behulp van de gegevens van 27.000 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 69 jaar. Deze vrouwen zijn 20 jaar gevolgd als onderdeel van de UK Women’s Cohort Study. De analyse hield ook rekening met andere factoren die van invloed kunnen zijn op het risico op heupfracturen.
33 procent meer kans op heupfractuur
Vergeleken met vleeseters (meer dan 5 keer per week vlees), pescotariërs (vis) en flexitariërs (minder dan 5 keer per week vlees), hadden vegetariërs (inclusief veganisten) 33 procent meer kans op een heupfractuur. De onderzoekers vermoeden dat vegetariërs vatbaar zijn voor vallen en breuken omdat ze mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren. Daarnaast stellen de onderzoekers dat vegetariërs meer kans hebben op ondergewicht dan vleeseters. Hierdoor hebben ze minder vet op hun lichaam dat als een stootkussen kan dienen bij een val.
Bron: Nieuws voor diëtisten
Vitamines, mineralen en eiwitten: lees meer over de waardevolle voedingstoffen en bouwstoffen in vlees