Het is zacht gezegd vreemd, dat onafhankelijke overheidsinstanties als het Voedingscentrum en RIVM een beeld schetsen dat het eten van vlees ‘ongezond’ zou zijn, zegt woordvoerder Dé van de Riet van de COV: “Je kunt niet zomaar de vele goede aspecten van vlees niet meer willen zien, wegmoffelen, omdat het even niet zo goed uitkomt”, aldus de woordvoerder van de COV in Meat & CO.
“Dat het RIVM op basis van peilingen waarneemt dat mensen ten opzichte van tien jaar geleden meer groente en fruit zouden eten en wellicht minder vlees, kun je misschien wel constateren, hoewel dat niet bestendig lijkt. Maar als je vervolgens uit de losse pols een verband gaat leggen tussen het minderen van vlees en een gezonder leven, dan is dat echt te kort door de bocht”, stelt Van de Riet.
“Het suggereert, dat vlees geen hoge voedingswaarde zou hebben en niet vol met belangrijke bouwstoffen zou zitten, die van groot belang zijn voor het functioneren van het menselijk lichaam, in alle fases van het leven. Vlees barst van de vitaminen, mineralen, ijzer en bijvoorbeeld ook zink, wat een steeds belangrijker rol wordt toegedicht voor het zenuwstelsel. Je kunt niet zomaar de vele goede aspecten van vlees niet meer willen zien omwille van de footprint en de duurzaamheid.’
‘Vlees is een essentieel onderdeel van de dagelijkse maaltijd voor veel groepen, en ook vitaal voor kinderen in de groei. Mensen die geen vlees willen eten, moeten immers aan de bak om voldoende voedingswaarde en bouwstoffen binnen te krijgen, schrijft ook professor Katan in NRC. Dat kan natuurlijk, maar ontslaat instanties als het Voedingscentrum en het RIVM niet van de plicht om open en eerlijk te zijn en te blijven over de generieke kwaliteit van vlees. Dat dreigt in discussies over duurzaamheid weggemoffeld te worden en ondergesneeuwd te raken. Dat baart zorgen.’