Als Albert Heijn niet tevreden is over de kwaliteit van de geboden lamssteak, kan de supermarkt altijd overstappen op een andere leverancier, die wel de gewenste waarborgen kan bieden.
Dat zegt Richard de Mooij van de Centrale Organisatie Vleessector (COV) in reactie op een melding van Albert Heijn.
De super zegt in een tweet dat het risico op besmetting van lamssteak met de ziekteverwerker E-coli ‘vanuit de wollige vacht van het lam te hoog is’ en verkoopt om die reden niet langer lamssteak.
Voor De Mooij is die stelling van Albert Heijn ‘veel te kort door de bocht’.
‘Het zet de productgroep van lamsvlees ten onrechte in een kwaad daglicht.’ Volgens De Mooij is de kans groot, dat de super het vlees in het buitenland heeft gekocht. ‘In Nederland zijn er voldoende aanbieders die een lamsvleesproduct van onberispelijke kwaliteit kunnen waarborgen.’
De Mooij: ‘Nederlandse slachterijen werken uiterst hygiënisch. Dat heeft staatssecretaris Dijksma (EZ) onlangs nog geschreven aan de Tweede Kamer. Zo houdt de NVWA – na keuring van de levende schapen – toezicht op het slacht- en verwerkingsproces en wordt de band zo nodig stilgelegd wanneer er tekortkomingen worden geconstateerd.“
Vakgroepvoorzitter Wynia van LTO Nederland noemt een besmetting van lamsvlees met E-coli via de wollige vacht ‘onwaarschijnlijk’. Hij daagt AH uit Nederlandse lamssteak in de schappen te leggen. ‘Dan heb je vlees van dichtbij, op een eerlijke manier geproduceerd, met veel oog voor hygiëne.’
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie over de productie van lamsvlees lees je hier. En niet te versmaden ook onze recepten met lamsvlees.