In de strijd tegen ondervoeding en obesitas heeft het Braziliaanse ministerie van Gezondheid nieuwe voedingsrichtlijnen gelanceerd, zo meldt NRC Handelsblad. Volgens de krant zijn deze niet te bemoeizuchtig en kunnen ze voor ons land dienen als inspirerend voorbeeld.
Uitgangspunt is enerzijds het optellen van voedingswaarden en vooral ook het eten van verse onbewerkte ingrediënten. Kant-en-klare producten genieten niet de voorkeur. Ook suiker, olie, vet en zout mogen alleen met mate.
De Brazilianen hebben hun uitgangspunten verder vertaald ‘in tien stappen naar gezonde voeding’, zonder allerlei ge- en verboden. Dat is verstandig, vindt de NRC, omdat wetenschappers bijna wekelijks hun inzichten over gezonde voeding bijstellen.
Naast de keuzevrijheid, die arm en rijk zelf goed kunnen invullen, benadrukt de Braziliaanse overheid het belang van samen eten. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit, dat mensen dan gevarieerder en gezonder eten.
Een andere tip: ‘leer koken, geniet van je eigen kookkunst en van het delen met anderen’. Dat is volgens NRC een totaal (ander) advies hoe om te gaan met de dagelijkse maaltijd, op basis van eigen verantwoordelijkheid en met respect voor levensstijlen en sociale en culturele omstandigheden.