Consumenten die vlees eten van dieren, die mogelijk het verboden antibioticum furazolidon hebben binnen gekregen, lopen geen gezondheidsrisico’s. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.
Deze week werd bekend dat een veevoederproducent in Lopik de deuren tijdelijk moest sluiten omdat het bedrijf het verboden antibioticum door het voer had gemengd.
De staatssecretaris schrijft aan de Kamer dat consumenten geen verhoogd gezondheidsrisico hebben gelopen omdat ‘de inname door mensen lager is dan die in het algemeen als veilig kan worden aangeduid’.
Hoge doses furazolidon zouden (alleen) bij jarenlange dagelijkse blootstelling aan grote hoeveelheden kankerverwekkend kunnen zijn (meldt het Voedingscentrum).
Het bedrijf en de woning van de veevoederproducent zijn donderdag doorzocht door rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek.
Bron: NOS
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie over deze onderwerpen lees je in onze themadossier over diervoeders en over antibiotica.