Onderzoekers hebben op grond van een aantal grote studies over het veel veronderstelde verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten geen relatie gevonden. Onderzoekers raden aan naar de hele voeding te kijken in plaats van de focus te leggen op diverse losse voedingsstoffen.
Het onderzoek is gedaan door experts van de topuniversiteiten van Cambridge, Harvard en Oxford. Er zijn 76 studies vergeleken met een totaal aan 659.000 onderzoekspatiënten.
De onderzoekersleider stelt dat mensen zich geen zorgen moeten maken over de verzadigde vetinname. Dat betekent evenmin een groen licht voor het (ongelimiteerd) consumeren van verzadigde vetten.
De uitkomsten van onderzoeken naar aparte voedingsstoffen kunnen volgens de onderzoekers misleidend zijn. Het weglaten een bepaalde voedingsstof wordt immers gecompenseerd met andere voedingsmiddelen en stoffen.
Onderzoeken naar één aparte voedingsstof zoals vet zijn volgens de onderzoekers niet meer van deze tijd. Voedingsrichtlijnen zullen zich meer dienen te richten op de inname van voedingsmiddelen dan het volgen van minimum of maximum innames per voedingsstof.
Bron: Voeding Nu
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in ons dossier hart- en vaatziekten en in ons dossier vetten. Vertrekpunt is een gevarieerd en gematigd eet- en leefpatroon en niet de veronderstelde werking van een afzonderlijke stof.