In Nederland is het niet toegestaan om sulfiet aan vlees toe te voegen. Uit een inspectie van de NVWA blijkt dat het aantal overtredingen hiervan afneemt. Tijdens een inspectie zijn er enkele slagers gevonden die nog steeds sulfiet toevoegen aan vlees om de rode kleur te versterken.
Om het gebruik van sulfiet te controleren heeft de NVWA een risicogericht onderzoek uitgevoerd. Dit betekent dat ze op zoek zijn gegaan naar bedrijven waarbij de kans groot was dat ze sulfiet aan producten toevoegden. Zo inspecteerde de NVWA bedrijven die eerder sulfiet gebruikten en bedrijven die in het afgelopen jaar sulfiet als grondstof kochten.
Roder vlees
Tijdens de inspectie zag de NVWA dat sulfiet in enkele gevallen werd gebruikt om het vlees rood te kleuren. In Nederland is het niet toegestaan om kleurtoevoegingen te doen aan vlees, dus ook niet met sulfiet. Het gebruik van kleurstoffen is verboden omdat het misleidend kan werken: het vlees ziet er door toevoegingen verser uit dan het eigenlijk is. Daarom is het goed dat er scherp toezicht is op het gebruik van sulfiet.
Dalende trend
De KNS, branchevereniging van slagers, stelt dat in eerdere steekproeven van de NVWA er geen gebruik van sulfiet naar voren kwam. Dit duidt erop dat het aantal bedrijven dat sulfiet gebruikt minimaal is. De NVWA concludeert bovendien dat het gebruik van sulfiet lijkt af te nemen.
Lees meer over de etikettering van vlees op onze achtergrondpagina of lees het nieuwsbericht van de NVWA.