Frankrijk gaat de strijd tegen de voedselverspilling aan met een wet, die supermarkten verbiedt om eetbaar (of anderszins bruikbaar) voedsel weg te gooien. Het Franse parlement heeft een wet van die strekking unaniem aangenomen.
Supermarkten moeten voedsel dat over de datum is, maar nog prima te eten is, aan een goed doel zoals de voedselbank geven, of doneren, zodat er dierenvoedsel of compost van gemaakt kan worden. Ze moeten een contract met een instelling aangaan om het doneren makkelijker te maken.
Het parlement wil de voedselverspilling met de nieuwe wet in 2025 gehalveerd hebben. Een deskundige wijst erop, de (Franse) supermarkten voor 5% van de verspilling verantwoordelijk zijn. Verder hebben zo’n 4500 supermarkten al afspraken lopen om restanten af te staan.
Programmamanager Timmermans van de WUR twijfelt: ‘Veel producten die de supers weggooien zijn over de datum, en dus niet geschikt voor de voedselbank. Andere producten mogen nog verkocht worden als de houdbaarheidsdatum is verstreken. ‘
Bovendien is volgens Timmermans de consument de grootste schuldige: ‘Zo’n 42% van de consumenten gooit goed eetbaar (bruikbaar) voedsel weg. Die situatie wordt in Frankrijk met de nieuwe wet niet aangepakt. ‘Het beste is om de aandacht te richten op de consument’, aldus Timmermans.
In Nederland gooien consumenten per jaar voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo’n 50 kilo. Producenten, handel, horeca en supermarkten verspillen voor nog eens € 2,5 miljard per jaar. Slechts 2% van het overgebleven eten van supermarkten en restaurants gaat naar de voedselbank.
Reactie Vlees.nl
Vlees.nl is het verspillen van voedsel eveneens een doorn in het oog, maar wijst erop, dat dit bij vlees nog meevalt. Daar gaat dé consument relatief zorgvuldig mee om, en terecht.