Klimaat-realisme over vlees en veehouderij begint zich langzaam ook te manifesteren bij de grotere wereldwijde organisaties. Dat schrijft Reinout Burgers van vakblad Pig Business. Hij baseert zich op een (onderbelichte) studie van wereld-voedsel-organisatie FAO.
De FAO concludeert dat landbouwdieren (circulair) veel voedsel verwerken, dat verder helemaal niet geschikt is voor menselijke consumptie. Ze eten voor 86% eiwitten die voor de mens onverteerbare zijn en zetten deze effectief om in eiwitten, die wél zeer geschikt zijn voor de mens in de vorm van vlees of zuivel. Vee benut ook veel minder graan per kilo (13%) dan vaak wordt aangenomen. De studie maakt duidelijk, dat voor een kilo (hoogwaardig) vlees geen 6 tot 20 kilo aan graan nodig zou is, maar slechts 3 kilo.
Verder: als het gaat om het landgebruik is vooral sprake van gronden, die hoegenaamd geen ander doel kunnen hebben dan voor de veehouderij of voor voedergewassen. Bovendien levert het vee nuttige meststoffen voor (andere) landbouwdoeleinden en voorkomen de dieren verdroging.
In het artikel citeert Pig Business veevoerdeskundige Anne Mottet van de FAO: ‘Ik kwam tot het besef dat mensen voortdurend worden blootgesteld aan onjuiste informatie over de veehouderij in relatie tot het milieu. Informatie wordt herhaald zonder door media of anderen in twijfel te worden getrokken. Dit FAO onderzoek levert input om beleidsmakers en publiek beter te informeren.’
Bron: Reinout Burgers, voor Pig Business