Het diervoer in Nederland bestaat voor bijna 43% uit resten die ontstaan bij de productie en distributie van ons voedsel. Dit gaat om bijvoorbeeld te donker gebakken brood, gruis van chips, afgekeurde snoepjes, bierborstel (restproduct van de bierproductie) maar ook om onverkochte producten die over de houdbaarheidsdatum zijn. Dat deze producten niet weggegooid worden maar worden gebruikt om vlees, melk en eieren te maken is een grote bijdrage aan de circulariteit van ons voedsel. Veevoederbedrijf Voerwaarts uit Sinderen gaat zelfs nog een grote stap verder. Ze hebben nu een varkensvoer dat voor 100% bestaat uit restproducten van de voedingsindustrie. Een uniek product dat zorgt voor een heel duurzaam stukje varkensvlees. Jet voer is wel 15% duurder dan normaal varkensvoer, maar de verwachting is dat bewuste consumenten zeker wat meer geld willen betalen voor een extra duurzaam speklapje.
Wil je weten wat er allemaal in diervoer zit? Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie.
Bron: Nevedi, De Gelderlander