Etenswaren zijn in decennia niet zo hard in prijs gestegen als de laatste tijd. Dat blijkt uit een analyse van het CBS. Consumenten betaalden in juni 2022 gemiddeld ruim 11 procent meer voor voedingsmiddelen dan een jaar eerder. De stijging van de prijs voor voedingsmiddelen (gemiddeld 11 procent) was afgelopen jaar hoger dan de algehele inflatie van 8,6 procent. Dit meldt het CBS op basis van een analyse van de consumentenprijsindex.
De laatste keer dat de prijzen over een heel jaar gemiddeld met meer dan 10 procent stegen was in 1976.
Ook vlees werd duurder
Ook vlees, vis en zuivel zijn in juli 2022 flink duurder dan een jaar geleden. Een stukje vlees op het bord kost ruim 16 procent meer dan een jaar eerder. Vis steeg 10 procent in prijs en voor zuivel moet je volgens het CBS 14 procent meer neertellen.
Meeste uitgaven aan vlees en vis
Een gemiddelde consument besteedt gemiddeld circa 11 procent van zijn uitgaven aan voeding, in totaal bijna 45 miljard euro in 2021. Hiervan gaat een kwart naar vlees en vis. Van alle voedingsmiddelen werd gemiddeld 23 procent aan groente en fruit uitgegeven. Een gemiddelde consument besteedt 21 procent aan brood en graanproducten. De uitgaven aan zuivel zijn goed voor 14 procent van de totale uitgaven aan voedingsmiddelen.
Consumentenprijzen voor voeding volgen producentenprijzen
Een prijsstijging van voedingsmiddelen in de winkel volgt vaak op prijsstijgingen bij producenten. De prijzen bij voedingsmiddelenproducenten lopen al een tijdje op. Ze zijn met bijna 23 procent gestegen ten opzichte van 2021. Producentenprijzen hangen sterk samen met de prijzen van voedsel op de wereldmarkt. De ontwikkelingen van de producentenprijzen werken door in de prijs die de consument betaalt.
Bron: CBS
Lees het hele onderzoek