Net als bij vers en bevroren vlees wil het Europees Parlement nu ook werk maken van een herkomstetiket voor verwerkt vlees. Dan kan de consument zien uit welk land het vlees afkomstig is, dat verwerkt is in gerechten als lasagne of op de pizza.
Een meerderheid van het EP roept de Europese Commissie op voor verwerkt vlees met vergelijkbare regels te komen. De herkomstvermelding kan volgens het parlement fraude tegengaan en kan bijdragen aan het consumentenvertrouwen.
Het CDA noemt het voorstel onzinnig en onnodig. Het jaagt consumenten en ondernemers alleen maar op kosten. Erwtensoep (met worst) en pizza’s (met ham of salami) worden bijna 10% duurder door alle extra administratieve lasten.
De FNLI wijst erop, dat hamburgers gemaakt kunnen zijn van rundvlees uit Nederland, België of Argentinië en varkensvlees vooral uit Nederland, Duitsland en Spanje. Dat wisselt naar gelang het aanbod en de prijs van vlees.
Producenten zouden hun etiketten voortdurend moeten aanpassen. Dat is niet alleen kostbaar, maar volgens de FNLI ook minder duurzaam omdat het bedrijven op die manier ontmoedigt om hun reststromen optimaal te benutten.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in ons thema etikettering, maar lees je ook ons thema duurzaamheid vleessector.