Dat de juiste voedingsmiddelen het herstel van ziektes zoals griep kunnen bevorderen, klinkt je waarschijnlijk niet geheel onbekend in de oren. Vooral eiwitten zijn goede bouwstoffen voor het herstellen van ons lichaam. Zo ook bij coronapatiënten, blijkt uit verschillende onderzoeken. Ook bij mensen die met mildere coronaklachten thuiszitten is voeding cruciaal, vertelt teamleider diëtetiek Quirine Altdorf van het Amphia Ziekenhuis in Breda aan het AD. “Met een beschuitje met jam kom je er niet.”
“In al het coronageweld is de aandacht hiervoor misschien wat achtergebleven, maar de juiste voeding zorgt voor een goede weerstand en bespoedigt het herstel”, aldus Altdorf. Patiënten die zwaar getroffen zijn door het virus en op de IC belanden, krijgen via sondes de benodigde voeding toegediend. Maar ook voor patiënten met mildere klachten en herstellende patiënten is voeding van belang.
Iedere dag een halve marathon
In het AD legt Altdorf verder uit wat er in je lichaam gebeurt tijdens een besmetting met een virus zoals Corona. “Als het Coronavirus toeslaat, schiet je hele systeem in de stress. Je temperatuur vliegt omhoog als afweer: koorts. Je ligt stil, maar je lichaam is van binnen aan het vechten. Je verbrandt veel meer. Het voelt alsof je elke dag een halve marathon loopt. Om spierverlies tegen te gaan, heeft je systeem vooral extra energie en eiwit nodig, ongeveer anderhalf keer zoveel als normaal. Juist geen suikers, daar lukt het niet mee.”
Eiwitrijke voedingsbronnen
“Wat je lichaam nodig heeft zijn extra eiwitten: vlees, vis, kaas en andere, liefst volle, zuivelproducten”, verklaart ic-diëtiste Evelien de Cuijper. Collega Amanda Beckers van de verpleegafdeling geeft praktijktips voor mensen die thuis uitzieken: “Vervang zoet door hartig. Een blokje kaas ’s avonds bij de tv, dubbel beleg, een toastje zalm en een extra bakje vla, allemaal prima. Het is eigenlijk een verwendieet. Eet drie keer per dag volle en eiwitrijke producten. Een extra groot stuk vlees of vis mag ook. Als je dat niet wilt, kun je in de supermarkt proteïne-producten vinden zoals kwark en sportzuivel. Gehakt en ham zijn ook zo weggehapt.”
Bron: AD