Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Eiwitten helpen bij herstel van ziektes

14-05-2020

Dat de juiste voedingsmiddelen het herstel van ziektes zoals griep kunnen bevorderen, klinkt je waarschijnlijk niet geheel onbekend in de oren. Vooral eiwitten zijn goede bouwstoffen voor het herstellen van ons lichaam. Zo ook bij coronapatiënten, blijkt uit verschillende onderzoeken. Ook bij mensen die met mildere coronaklachten thuiszitten is voeding cruciaal, vertelt teamleider diëtetiek Quirine Altdorf van het Amphia Ziekenhuis in Breda aan het AD. “Met een beschuitje met jam kom je er niet.” 

“In al het coronageweld is de aandacht hiervoor misschien wat achtergebleven, maar de juiste voeding zorgt voor een goede weerstand en bespoedigt het herstel”, aldus Altdorf. Patiënten die zwaar getroffen zijn door het virus en op de IC belanden, krijgen via sondes de benodigde voeding toegediend. Maar ook voor patiënten met mildere klachten en herstellende patiënten is voeding van belang. 

Iedere dag een halve marathon  

In het AD legt Altdorf verder uit wat er in je lichaam gebeurt tijdens een besmetting met een virus zoals Corona. “Als het Coronavirus toeslaat, schiet je hele systeem in de stress. Je temperatuur vliegt omhoog als afweer: koorts. Je ligt stil, maar je lichaam is van binnen aan het vechten. Je verbrandt veel meer. Het voelt alsof je elke dag een halve marathon loopt. Om spierverlies tegen te gaan, heeft je systeem vooral extra energie en eiwit nodig, ongeveer anderhalf keer zoveel als normaal. Juist geen suikers, daar lukt het niet mee.”

Eiwitrijke voedingsbronnen 

“Wat je lichaam nodig heeft zijn extra eiwitten: vlees, vis, kaas en andere, liefst volle, zuivelproducten”, verklaart ic-diëtiste Evelien de Cuijper. Collega Amanda Beckers van de verpleegafdeling geeft praktijktips voor mensen die thuis uitzieken: “Vervang zoet door hartig. Een blokje kaas ’s avonds bij de tv, dubbel beleg, een toastje zalm en een extra bakje vla, allemaal prima. Het is eigenlijk een verwendieet. Eet drie keer per dag volle en eiwitrijke producten. Een extra groot stuk vlees of vis mag ook. Als je dat niet wilt, kun je in de supermarkt proteïne-producten vinden zoals kwark en sportzuivel. Gehakt en ham zijn ook zo weggehapt.”

Bron: AD

Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}