De European Food Safety Authority (EFSA) concludeert na onderzoek dat er geen bewijs is dat voedsel, zo ook vlees, een bron is om het coronavirus over te dragen. EFSA volgt nauwlettend de situatie met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) die een groot aantal landen over de hele wereld treft.
Wetenschappers en overheden over de hele wereld rapporteren over de verspreiding van het virus. Daaruit blijkt dat er geen bewijzen zijn voor de overdracht van het virus via voedingsmiddelen.
Geen bewijs
“Ervaringen van eerdere uitbraken van vergelijkbare coronavirussen, zoals SARS-CoV en MERS-CoV, laten zien dat overdracht van het virus via voeding niet voorkomt”, vertelt Marta Hugas, hoofdwetenschapper bij de EFSA. “Op dit moment is er geen bewijs om aan te tonen dat dit coronavirus (COVID-19) anders is dan eerdere coronavirussen.”
Lees ook:
Corona – de vleessector blijft de consument bedienen
Van persoon tot persoon
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft gezegd dat hoewel dieren in China de waarschijnlijke bron van de eerste infectie waren, het virus zich van persoon tot persoon verspreidt. Voornamelijk via niezen, hoesten of uitademen.
Voorzorgsaanbevelingen
Hygiëne is nu belangrijker dan ooit, zowel in de keuken als daar buiten. Voor wat betreft de bereiding van vlees gelden daarbij dezelfde voorzorgsmaatregelen als anders:
- Was je handen voor je start met het bereiden van vlees
- Bak vlees goed door
- Vermijd kruisbesmetting tussen gebakken en rauw vlees
Foto door Miguel Á. Padriñán via Pexels