E-nummers zijn veilig, ook op langere termijn en ook bij stapeling. Dat ze een gevaar zouden vormen voor de gezondheid is een hype. Voedingsprofessor Brouns wil die graag doorprikken, zo zei hij op een discussiebijeenkomst in Amsterdam voor journalisten en bloggers.
Drie experts en directeur Mustert van organisator Zonnatura bespraken de thema’s transparantie op het etiket, pure basisvoeding, toevoegingen, suikers, zoetmiddelen, biologisch of niet en voedingshypes, waarbij veel interesse uit ging naar E-nummers.
Levensmiddelentechnoloog en voedingscoach Ralph Moorman noemt het isoleren van een stofje om er daarna een (E) nummer aan te geven een experiment: ‘Je haalt het uit het natuurlijke verband, zonder nog te weten wat het doet.’
De experts waren het erover eens, dat E-nummers volgens de huidige protocollen veilig zijn, ook op lange termijn en ook bij stapeling. Ze wezen erop, dat stoffen worden toegevoegd voor bijvoorbeeld houdbaarheid of kleur’, en niet om er zomaar zoveel mogelijk in te stoppen.
Volgens hoogleraar Brouns zouden E-nummers alleen nog op het etiket moeten staan als het allergenen betreft, de rest kan worden weggelaten: ‘Niemand leest ze en als ze veilig zijn, waarom zou je ze dan melden.’
Tenslotte werd gewezen op de nieuwe Wet Voedselinformatie die in december van kracht wordt. De consument zou daarmee geholpen met grotere letters, opvallender aanduidingen van allergenen en een verplichte vermelding van de voedingswaarde.
Bron: Voeding NU
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie lees je in ons thema E-nummers.