Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

E-nummers maken ons leven beter

11-04-2017

Producenten van voedingsmiddelen die E-nummers vervangen door andere ingrediënten doen dat puur voor de marketing. Ze spelen in op wantrouwen van veel consumenten koesteren tegenover Europees goedgekeurde hulpstoffen. Dit zegt microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger in de Volkskrant naar aanleiding van haar boek ‘Ode aan de E-nummers.’ Hertzberger: ‘E-nummers maken ons leven juist beter en moeten we omarmen in plaats van te doen alsof die stoffen gevaarlijk of onnatuurlijk zouden zijn.”

Etiketten poetsen

Het vervangen van E-nummers door andere ingrediënten is alleen maar marketing. E-nummers zijn de best geteste, veiligste stofjes die je binnen krijgt, stelt Hertzberger. ‘Ondernemingen weten dat veel mensen argwanend zijn proberen de E-nummers van de etiketten weg te poetsen. Een ‘clean label’ (zo min mogelijk toevoegingen) mag dan mode zijn in voedingsland, maar volgens de microbioloog is het verspilling van energie. ‘Miljarden euro’s worden over de balk gegooid aan het vervangen van E-nummers waar dus helemaal niets mis mee is, alleen omdat de één of andere voedingsgoeroe er onrust over zaait.”

Nitriet of snijbiet

Bedrijven signaleren onrust onder consumenten over E-nummers en nemen maatregelen, vertelt Hertzberger. “Klinkt nitriet te chemisch voor de consument? Oké, dan gebruiken we wel snijbiet. Dat klinkt natuurlijker, ook al zit het snijbietsap vol nitraat, dat wordt omgezet in nitriet. Gelukkig maar want dat nitriet beschermt vlees bijvoorbeeld tegen de bacterie Clostridium botulinum, waar je doodziek van kunt worden.”
De auteur begrijpt waar de vrees voor E-nummers onder consumenten vandaan komt. “Als één of andere multinational iets maakt achter gesloten deuren waar je geen zicht op hebt, dan kan dat leiden tot wantrouwen.” Hertzberger lijkt hiermee op te roepen tot meer transparantie in de voedingsmiddelenindustrie.

Bron: VMT (op basis van column NRC en interview Volkskrant)
Lees ook het artikel ‘Valse Romantiek’ met hoogleraar (WUR) Tiny van Boekel

Vlees.nl
Vlees.nl draagt graag bij aan het onderscheiden van zin en onzin.
Lees voor achtergrondinformatie ons thema over E-nummers.

Terug naar overzicht

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}