Als consumenten de technische toepassing willen accepteren, kan DNA-spray voedselfraude helpen uitbannen.
Voor het opsporen van allerhande vervalsingen wordt steeds vaker DNA ingezet. De Finse autoriteit voor voedselveiligheid Evira introduceert een DNA barcode systeem, dat de oorsprong van levensmiddelen kan vastleggen.
Een synthetische DNA ‘streepjescode’ wordt op een voedingsmiddel gespoten. Het is geurloos, kleurloos en smaakloos materiaal. Dit kan bij vermoedelijke fraude in een laboratorium worden ‘afgelezen’ en langs die weg de authenticiteit van het product vaststellen.
Het barcodesysteem kan ook worden bijgemengd in bijvoorbeeld olijfolie, zodat herkomsttesten overbodig worden. Dat kan in elk stadium van het productie proces gebeuren: op de boerderij, in het verwerkings- of verpakkingsbedrijf of de winkel.
Het dilemma is dat enerzijds een middel wordt toegevoegd aan een product, dat vragen of weerstand kan oproepen. Aan de andere kant wil tweederde van de consumenten in de EU zeker weten waar zijn eten vandaan komt. In de VS is de methode al goedgekeurd voor gebruik, in de EU nog niet.
Bron: Foodlog
Vlees.nl
Voor algmene achtergrond informatie kun je terecht in ons thema Etikettering & Labelling, maar bijvoorbeeld ook in het thema Tracking & Tracing.