Als de Nederlandse overheid het ongetwijfeld goedbedoelde voortouw neemt met meer regelgeving rond dierenwelzijn, dan frustreert dat marktontwikkelingen op dit terrein en zal het vooral tegengestelde effecten hebben. Dat schrijft boegbeeld Aalt Dijkhuizen van de Topsector Agri & Food over plannen van staatssecretaris Dijksma om daarin met Denemarken en Duitsland voorop te willen gaan.
Dijkhuizen wijst erop, dat het voorzien in extra dierenwelzijnsregels in de regel kostprijsverhogend werkt en dus terugverdiend moet kunnen worden in de markt, die immers altijd vraag en aanbod regelt.
Politici hebben volgens Dijkhuizen sterke neigingen zich aan de voorkant te richten op mooie voornemens. Daarbij wordt nogal eens vergeten de achterdeur dicht te doen, bijvoorbeeld voor producten van elders die niet aan eigen verwachtingen voldoen, maar wel het land binnen kunnen en zullen komen.
Bij nieuwe dierenwelzijnsambities is het volgens Dijkhuizen verder een punt van aandacht, dat dit vaak op gespannen voet staat met gelijksoortige ambities rond het milieu: hogere footprints per kilo product.
Wie discussies rond de toenemende vraag naar dierlijke en plantaardige eiwitten serieus neemt, kan en mag daar volgens Dijkhuizen niet aan voorbij gaan.
Dijkhuizen wijst erop, dat als we onze hoogwaardige productie terugdringen, dat we er dan voor kiezen, dat er elders veel extra dieren bij komen, met een geringere productiviteit, een hogere milieudruk en een lager niveau van dierenwelzijn.
In het kader van de NL agenda voor extra dierenwelzijn, wijst Dijkhuizen er tenslotte nog op dat recent onderzoek heeft uitgewezen, dat driekwart van de NL bevolking zeer tevreden is met het NL dierenwelzijnsniveau.
Reactie Vlees.nl
Algemene achtergrond informatie lees je ins ons thema ‘Dierenwelzijn‘ of in ‘Duurzaamheid‘.