Varkensvlees dat geproduceerd is met lokaal veevoer is beter voor het milieu. Als veehouders gebruik maken van bijvoorbeeld tarwe en lupine uit eigen streek, heeft dat volgens CLM een lagere broeikasemissie en energiegebruik.
Het vervoer van het veevoer speelt in dat verband een doorslaggevende rol. Met kortere transport afstanden kan ruim 10% aan broeikasgasemissies uit de gehele vleesketen worden bespaard. Ook het gebruik van lokale reststromen uit de levensmiddelenindustrie als veevoer is een belangrijke manier om de emissies te helpen beperken.
In het onderzoek is de productieketen van varkensvlees meegenomen; van veevoerproductie tot en met het bereiden van het vlees door de consument.
Uit de analyse blijkt, dat de veevoerproductie verantwoordelijk is voor 60% van de broeikasgasemissie. Zo’n 6 tot 17% kan gekoppeld worden aan het vervoer van de veevoergrondstoffen en van het voer. Als voer van verre vervangen wordt door voer van dichtbij kan daar volgens CLM dus relatief eenvoudig milieuwinst worden geboekt.
Bron: CLM