Dierlijke vetten zijn lang zo slecht niet als lange tijd gedacht, zo schrijft het AD op basis van bevindingen vanuit de Cambridge Universiteit. Overconsumptie aan stoffen, waarmee vetten zijn vervangen, zoals koolhydraten, suikers en kunstmatige transvetten zijn grotere boosdoeners voor de volksgezondheid.
Sinds de jaren ’70 ging het vet van de soep af, van de ham en zelfs van het spek, meldt het AD. De opvatting dat vet slecht was, kwam van de Amerikaanse arts Ancel Keys, die meende dat verzadigd vet en cholesterol verantwoordelijk waren voor de opkomst van hart- en vaatziekten.
Voor kritiek op die opvatting was lange tijd weinig ruimte, maar volgens het AD neemt het aantal studies toe, waarin nieuwe inzichten over de positieve rol van plantaardige én dierlijke vetten de boventoon voert. ‘Het wordt duidelijk dat ook de steak een positief effect op het lichaam heeft.’
De Belgische expert Mullie laat optekenen, dat een worstje in de pan of wat boter over het vlees smaak, energie en voldoening geeft, maar dat het ook een kwestie is van gezond verstand, niet overmatig en met voldoende beweging.
Reactie Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie leest u in ons themadossier volksgezondheid.
Vlees.nl redeneert en communiceert vanuit het uitgangspunt, dat vlees goed past in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon.