Nederlandse consumenten staan weinig open voor nieuwe technieken in voedsel, zoals genetische modificatie. En kant-en-klaar maaltijden worden niet als ‘echt’ eten gezien. Op hun beurt nemen voedingstechnologen de consumentenzorgen over de ‘medicalisering’ van voeding en de teloorgang van natuurlijkheid en smaak vaak niet al te serieus.
Dat was de weerslag van een conferentie van wetenschappers van de universiteiten van Maastricht en Wageningen over voedselinnovatie’. Levensmiddelentechnologen, voorlichters en andere foodprofessionals bespraken er de zorgen van consumenten over de invloed van voedseltechnologie op eetcultuur en leefstijl.
Twee onderzoekers gaven aanbevelingen voor een betere dialoog. Zo kunnen consumenten de relevantie van hun ‘zachte’ zorgen beter duidelijk maken. En de technologen zouden meer kunnen doorvragen naar de zorgen van consumenten.
De zorgen van consumenten worden echter vaak gezien als privé, waardoor er geen echte dialoog is over natuurlijkheid en ‘goed’ voedsel. Voor maatschappelijk verantwoorde voedselinnovatie is dialoog, en vertrouwen onder consumenten echter essentieel.