Supermarkten lijden per jaar een schade van bijna € 1 miljard, omdat verse producten – zoals vlees – onverkoopbaar zijn geworden. Dit blijkt uit onderzoek door Wageningen UR Food & Biobased Research.
De uitkomsten zijn gebaseerd op cijfers van 165 supermarkten in Nederland.
De grootste derving komt van de vleesafdeling. In totaal bedraagt de schade er als gevolg van afprijzingen, diefstal en overschrijding van de houdbaarheidsdata € 326 miljoen. De afdelingen met vleeswaren/kaas zijn goed voor nog eens een verlies van € 156 miljoen per jaar. Bij sommige supermarkten blijft de derving bij vlees beperkt tot 2%, terwijl die bij anderen oploopt tot 11%.
Ook groenten en fruit leveren met een derving van € 278 miljoen een forse schadepost voor de retailers. De broodafdeling is goed voor een verliespost van zo’n € 133 miljoen per jaar; dat varieert per supermarkt tussen de 2 tot 8%.
Bij de zuivelafdeling bedraagt de derving € 60 miljoen.
Op een totale jaaromzet van 34 miljard euro is de derving met € 977 miljoen veel groter dan over het algemeen wordt aangenomen. Veel supermarkten rekenen in hun exploitaties met een dervingspercentage tussen de 0,5 en 1%.
Bron: Distrifood