Een vleestaks in Nederland maakt een grote groep hoogwaardige voedingsmiddelen voor grote groepen consumenten minder bereikbaar. Dat leidt tot hogere maatschappelijke kosten rond de volksgezondheid. Volgens Algemeen Secretaris Richard van der Kruijk van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zal een vleesbelasting ook het doel van de verdere verduurzaming van de vleesproductie eerder frustreren dan bevorderen.
Gezondheid
Vlees is een basisvoedingsmiddel met een hoge voedingswaarde. De dierlijke bouwstoffen (uit vlees en ook zuivel) bevatten belangrijke bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Het vleesconsumptiepatroon is in Nederland gemiddeld genomen ook gematigd. Van der Kruijk: ‘Het belasten van vlees heeft impact op ons eetpatroon, maar niet ten goede. De uitwerking zal zijn, dat consumenten uitwijken naar goedkopere voeding met lagere voedingswaarden en dus met impact op de gezondheid en de maatschappelijke kosten daarvan.’
De maatregel betreft niet alleen vlees maar een grote groep dierlijke producten. Naast vers vlees gaat het dan ook om vleeswaren, producten met vlees, kant-en-klaar maaltijden, out-of-home consumptie, maar ook alle zuivel, allerlei soorten snoep en veel andere producten. Van der Kruijk: ‘Hoe wil je dat fiscaal organiseren en effectief controleren? Niet te doen’.
Verduurzaming
Nederland is voorloper op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheidszorg en milieu, zo stelt de COV: ‘Onze bedrijfstak is internationaal toonaangevend en een voorbeeld voor verdere verduurzaming. We halen de mondiale gemiddelden rond de milieudruk juist omlaag en de scores op gebied van dierenwelzijn juist omhoog. Het geeft geen pas om onze voorlopers-positie te miskennen, mondiale cijfers op ons land te plakken en onze bedrijfstak te belasten en op achterstand te zetten in het internationale speelveld.’
Volgens Van der Kruijk zijn de verdere verduurzaming van de vleesketens in Nederland aan de orde van de dag. De ‘duurzame’ marktconcepten winnen gestaag aandeel. Als de Nederlandse overheid alle vlees kunstmatig duurder maakt, dan haken consumenten weer af en worden de inspanningen rond de verduurzaming teniet gedaan.
Beleid
Vanuit het vrij verkeer van goederen en diensten is het in de EU niet wenselijk om nationale belastingen in te voeren. Van der Kruijk: ‘Als handels- en exportland moeten wij geen maatregelen nemen, die én de eigen consumenten én de eigen bedrijfstak treffen. Er zullen handelsstromen met andere landen op gang komen, die onze beleidsdoelen rond de volksgezondheid en de (verdere) verduurzaming niet helpen. Dat is volgens Van der Kruijk wel het geval als we wat meer kunnen rekenen op steun van de eigen overheid in woord en daad, bijvoorbeeld met doelgerichte subsidies, adequate voorlichting en goede educatie en bijvoorbeeld een actieve rol in de exportbevordering van duurzaam geproduceerd Nederlands vlees.
Klik hier voor de beleidsthema’s van de COV
Klik hier voor de discussie bij BNR over het onderwerp.
Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie over de duurzame veehouderij en de duurzame vleesproductie lees je hier.