Vlees.nl

MENUMENU
  • In de keuken
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
      • Vlees invriezen & Ontdooien
      • Vleesrecepten
    • Ubel Zuiderveld
      wo 30 jan

      De hotdog, heet en haute

      Ubel Zuiderveld
  • Over vlees
      • Aan de slag
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Kleur & Geur
    • Varkensvlees
      Rundvlees
      Kalfsvlees
      Ander vlees
      • Consumptie
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Vetten & Smaak
      • Voedingswaarde
      • Wat is vlees?
  • De thema’s
    • Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Milieu & Techniek

      • Dioxines
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Darmkanker
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Hormonen
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Vetten
      • Voedselveiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Consument oordeelt vrijblijvend over dierenwelzijn

07-01-2015

De consument oordeelt vrijblijvend en inconsistent over dierenwelzijn en weet de inspanningen van welwillende veehouders niet op waarde te schatten.

Wat veehouders ook doen om het dierenwelzijn verder te verbeteren, de meeste burgers zijn er niet van onder de indruk. NRC Handelsblad schrijft op grond van een promotieonderzoek aan de Universiteit van Wageningen, dat consumenten geen enkel verschil zien in de mate van diervriendelijkheid van de houderijen of van de producten.

Promovendi Bergstra en Gocsik onderzochten de houding van consumenten rond de varkenshouderij. Zo’n 93% van de mensen zou negatief staan tegenover deze bedrijfstak. Varkenshouders zijn op hun beurt teleurgesteld, omdat ze volgens de onderzoekers wel degelijk tegemoet komen aan dierenwelzijnsaspecten, zoals met extra leefruimte.

Bijkomend is, dat de veehouder als ondernemer direct naar het aspect van de kosten zal kijken met de vraag of inspanningen terugverdiend kunnen worden. De burger/consument heeft dat volgens de onderzoekers niet door. Die oordeelt geheel vrijblijvend en heeft geen beeld van keuzes die ondernemers moeten maken in hun bedrijfsvoering.

De onderzoekers denken dat de sleutel bij de supermarkten ligt als deze zouden durven kiezen. Ondertussen is het advies aan de varkenshouderij om opener te zijn. Het gaat dan niet om het uitleggen van technische oplossingen, maar vooral om het communiceren waarom de varkenshouder als welwillende ondernemer bepaalde keuzes maakt in de bedrijfsvoering.

Bron: NRC

Vlees.nl

Algemene achtergrondinformatie lees je in ons thema duurzame veehouderij.

Terug naar overzicht

Relevant nieuws

Palmolie voor diervoer volledig duurzaam

ma 13 jul

Transparantie over herkomst varkensvlees

wo 23 nov

Bill Gates: je kan vlees eten én milieubewust zijn

do 30 apr
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact

In de keuken

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Vlees invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

vr 15 feb

Voor de beste grillworst moet je naar Oosterwolde (Gld)

Topslagerij Van de Weg uit Oosterwolde (GLD) heeft de Grote Grillworsttest 2019 gewonnen. Op 12 februari ontving deze slager de bijbehorende prijs uitgereikt door 24-Kitchen

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Links
Website: Internative