Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Footprint NL varkensvlees vergelijkbaar met tofu

18-03-2019

Nederlands varkensvlees kan qua duurzaamheid de strijd prima aan met het plantaardige alternatief tofu. Dat blijkt uit een pilot van vleesproducent VION en boerenorganisatie ZLTO.

De ketenorganisaties namen de carbon footprint onder de loep van een aantal varkenshouders, die werken volgens het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming en aanvullende duurzaamheidsrichtlijnen. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlands varkensvlees sowieso veel beter scoort dan het mondiale gemiddelde. Dat komt door de milieu investeringen van de voerproducenten, de varkenshouders en de slachterijen, bijvoorbeeld rond het energiegebruik en de verwerking van mest.

Om de carbon footprint te meten, maakten de onderzoekers (van BASF) gebruik van een eenduidige, objectieve manier van berekenen¹ en gebruikten ze betrouwbare gegevens uit de keten. Boeren die efficiënter omgaan met voer, water, energie en mest beïnvloeden de CO2 uitstoot in de goede richting. Door varkens uitgekiende voeding te geven die is afgestemd op de voedingsbehoefte, lukt het boeren met minder voer dezelfde hoeveelheid vlees te produceren. De voerbedrijven ontwikkelen hoogwaardig en duurzaam voer. Daarbij maken de fabrikanten veel gebruik van duurzaam geteelde grondstoffen (100% gecertifeerde soja) en van restanten uit de aardappel-, bier-, brood-en zuivelindustrie.

Duurzame energie

De carbon footprint van Nederlands varkensvlees valt bovendien gunstig uit omdat veehouders meer duurzame energie zijn gaan opwekken en gebruiken en door investeringen in zonnepanelen en het terug winnen van warmte uit hun stallen. Mest mag de bodem niet overbelasten en wordt daarom verwerkt tot duurzame energie en tot duurzame mineralen, die als kunstmestvervangers worden gebruikt.

Nederlands varkensvlees kwam volgens de onderzoekers uit op een CO2 footprint tussen de 3 en 4.5 terwijl tofu een vergelijkbare CO2 footprint heeft tot 3.5³. VION en ZLTO zijn optimistisch, maar zien nog verbeterpunten. Zo is er (te) veel variatie in de CO2 footprint tussen de diverse varkenshouderijen. Door te leren van elkaars kennis en ervaring kan de footprint van Nederlands varkensvlees verder omlaag.

Bron: Varkens Vandaag

Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}