De grootste én beste schnitzels eet je in de Achterhoek. De regio heeft veel restaurants met het gepaneerde vlees, liefst formaat ‘kettingkast of deurmat’. Dat schrijft het AD over de 1e uitzending van het NPO programma De Aardappeleters.
Programmamaker Joris Vermeer zocht de oorsprong van ‘schnitzels waarvan de uiteinden als dakgoten over de randen van het bord hangen’ en kwam uit in Winterswijk. Chef-kok en restauranthoudster Nel Schellekens komt zelf niet uit de streek, maar stelt dat je geen Achterhoeker bent als je geen schnitzel eet: ´Als ik niet beter zou weten, zou ik zeggen dat de schnitzel uit de Achterhoek komt.’
Epicentrum van de schnitzel
Het TV programma stelt dat de Achterhoek echt wel hét schnitzel-epicentrum van de wereld is. Dat opnames zijn gemaakt in Antoons Restaurant, beter bekend als ‘Schnitzel Antoon’ . Het schnitzel paleis in Winterswijk is niet het enige Achterhoekse restaurant met een prominente plek op de kaart voor het gepaneerde vlees. Zo heeft Skik&Zo in het nabijgelegen Lichtenvoorde veel schnitzels op het menu. En wie googelt op ‘schnitzel Achterhoek’ komt uit bij een keur aan regionale restaurants met deze specialiteit.
‘Afsnietsel’
‘Maar komt de schnitzel dan ook uit de Achterhoek?’, vroeg Vermeer zich af. Het zou volgens de TV-maker een verbastering zijn van het Achterhoekse woord voor afsnijdsel: afsnietsel. Dat blijkt verder niet uit het programma, maar overeind blijft dat het goed schnitzel eten is in de diepe Achterhoek. Vermeer heeft de schnitzelrestaurants in zijn woonplaats Amsterdam in elk geval niet gevonden. Gat in de markt?’
Bron: AD
Zie ook: De Aardappeleters
Zie verder onze pagina over de Wiener Schnitzel, dé klassieker met kalfsvlees