Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Brabants worstebroodje is immateriaal erfgoed

24-10-2019

Het Brabantse worstenbroodje is één van de meest bekende streekgerechten.
Het wordt wel met een saucijzenbroodje vergeleken, maar die vlieger gaat niet op.
Een saucijzenbroodje (zie bovenstaande foto) bestaat uit bladerdeeg met een worstje. Een worstenbroodje is witbrood-deeg en gehakt. Veel Brabantse bakkers houden echter hun precieze recept liever geheim (en naar een goede foto wordt nog gezocht, red.).

Immaterieel Erfgoed

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft het Brabantse worstenbroodje in 2016 op de lijst voor immaterieel erfgoed geplaatst. Dit centrum is onderdeel van het Openluchtmuseum en zet zich in voor de Nederlandse volkscultuur als immaterieel erfgoed. Het is daarom gelinkt aan de UNESCO, vanwege de internationale Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dankzij het Kenniscentrum is het worstenbroodje (in 2016) op de lijst is geplaatst.

25 miljoen worstenbroodjes

Dat Brabanders hun worstenbroodjes koesteren, blijkt wel uit de hoeveelheden verkochte worstenbroodjes. Jaarlijks gaan er maar liefst 25 miljoen stuks over de toonbank. Dit is heel veel en vooral als men beseft, dat het worstenbroodje in de rest van Nederland amper gegeten wordt. Met een inwonersaantal van 2,5 miljoen inwoners, houdt dit dus in, dat iedere Brabander gemiddeld zo’n 10 worstenbroodjes per jaar eet. Naast vrijwel alle Brabantse bakkers, zijn er ook amateurbakkers die worstenbroodjes bakken. Deze bakkers doen er goed aan hun zaken goed te regelen, zoals een hygiënecode opstellen en verzekeringen goed regelen, zoals opstal- en inboedelverzekering vergelijken. Gezien er in bakkerijen tal van dure apparaten staan. Draait een bakkerij op worstenbroodjes, dan wil deze de spullen goed houden.

Historie

Zoals veel streekproducten, zijn ook worstenbroodjes ontstaan uit het houdbaar willen houden van etenswaren. Koelkasten en vriezers bestonden niet, dus bedacht men om het varkensvlees tot gehakt te malen, deze in brooddeeg te wikkelen en af te bakken. In de loop der jaren ontstond in Brabant een traditie dat worstenbroodjes na de kerstnachtmis en tijdens carnaval werden gegeten.

Lekkerste worstenbroodje van het jaar

Onmiskenbaar verbonden aan de Brabantse volkscultuur van worstenbroodjes bakken, is ook de Jaarlijkse wedstrijd ‘Lekkerste Brabantse worstenbroodje’. Voor Brabantse worstenbroodbakkers is dit belangrijk. De winnaar staat een jaar lang in de belangstelling, niet alleen in eigen dorp of provincie, maar vanuit het hele land.

Bron: www.mooirooi.nl

Foto: met onze excuses aan Brabant: het is ons recept van een Italiaans saucijzenbroodje:
wie een goede, rechtenvrije foto heeft van een Brabants worstenbroodje, mail deze naar info@vlees.nl

Terug naar overzicht

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}