Bestaat er (wel) zo’n grote kloof tussen de boer en de burger? Wat betreft de Achterhoekse onderneemsters Suzanne Ruesink en Nel Schellekens is het een kwestie van het gesprek aangaan en een goede dialoog voeren. Dat brengt mensen bij elkaar en dan blijken verschillen helemaal niet zo groot te (hoeven) zijn.
In een 1e aflevering van een reeks gesprekken op het Youtube kanaal Chef’s Friends legt Suzanne Ruesink de nadruk op het goede gesprek. Ze ontvangt op haar boerenbedrijf in de omgeving van Aalten veel bezoekers, omdat ze ook ‘staldiners’ met ‘boerenbeleving aanbiedt. Gesprekken maken duidelijk dat ‘de kloof’ echt niet groter gemaakt hoeft te worden dan die eigenlijk is. ‘Laat zien wat je als ondernemer aan duurzaamheid doet, maar stel gerust ook de tegenvraag wat de gasten zelf doen om groener te worden.’ Dat werkt verhelderend en verbindend.
Nel Schellekens heeft met haar restaurant in een gerenoveerde boerderij het mooie buitengebied van Winterswijk dezelfde ervaring. Het heeft volgens haar geen zin om mensen uit de Randstad en de mensen uit ‘de provincie’ zomaar tegenover elkaar te stellen, als de intenties eigenlijk niet zo veel verschillen en misschien wel hetzelfde zijn. ‘De roepers hebben vaak wel het hoogste woord, maar weten meestal niet echt waar ze het eigenlijk over hebben. Maar wie daartegenover de hakken in het zand zet, komt ook echt niks vooruit’.
Check de video
En zie ook ons eerdere interview (uit 2017) met Nel Schellekens
Miss Meat meets… ‘maneater’ Nel Schellekens • Vlees.nl