Het eten van sterk bewerkte voeding (zoals diverse vegaburgers, red.) verhoogt de calorie-inname en het lichaamsgewicht vergeleken met onbewerkte voeding (zoals vers vlees, red.).
Dat heeft dr. Kevin Hall van het Amerikaanse National Institute of Health aangetoond in een eerste interventiestudie met bewerkte voeding. Zo vertelde Hall op een lezing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Hogere energie-inname
In het onderzoek verbleven 20 volwassenen 4 weken lang in een onderzoeksinstelling waar alle maaltijden en tussendoortjes werden verstrekt. De helft van de periode kregen ze een sterk bewerkte voeding voorgeschoteld en de andere helft onbewerkte voeding.
Beide voedingen bevatten evenveel calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten, suiker, zout en vezels. De deelnemers mochten er zoveel van eten als ze wilden. De energie-inname was circa 500 kcal per dag hoger bij de sterk bewerkte voeding dan bij de onbewerkte voeding. Hall: ‘In de periode van bewerkte voeding (zoals veel vegaburgers, red.) kwamen de deelnemers circa 1 kg aan in gewicht en in de periode van onbewerkte voeding (zoals vers vlees, red.) vielen ze 1 kg af.
Opvallend was dat geen verschil is gevonden in hongergevoel tussen beide periodes en ook werden beide voedingen even lekker en herkenbaar gevonden.’ Ook opvallend was een grote variatie tussen de deelnemers. Hall: ‘Het verschil in energie-inname was gemiddeld 500 kcal per dag, maar er was ook een deelnemer, waarbij het verschil maar liefst 1700 kcal bedroeg.
Bron: Nieuws voor Dietisten
Lees op dat platform ook: ‘Overgewicht kost miljarden‘
Vlees.nl
Lees voor algemene achtergrond informatie onze rubriek over ‘gezonde voeding‘