Bewerkt eten is gezonder dan je denkt en het is nog duurzamer ook. Dat zegt Vincenzo Fogliano, hoogleraar levensmiddelentechnologie aan de Wageningse Universiteit. Om het nog scherper te zeggen: al het de hemel ingeprezen verse en onverpakte voedsel kan in de nodige doe-het-zelf keukens ongezond en onduurzaam uitpakken. Zo meldt Foodlog.
Fogliano vindt het de hoogste tijd voor een correctie. De trendy gedachte dat alleen vers, onverwerkt en onverpakt voedsel gezond en duurzaam kan zijn, is hem een doorn in het oog: “Ik vind het zorgelijk dat er zo ongeveer een hetze tegen bewerkt voedsel is ontstaan.” Hij legt uit dat de afgelopen jaren een algemeen geaccepteerd beeld is ontstaan dat gezond en duurzaam eten onbewerkt – unprocessed, in het Engels – en ook nog eens onverpakt is.
Volgens Fogliano is dat een valse tegenstelling. Bewerkt voedsel is niet minder gezond omdat het bewerkt is. Dat geldt zelfs voor highly processed foods (zeg maar ‘hevig bewerkt’ voedsel), de supervijand van de gezond- en duurzaamheidsprofeten in de media.
Fogliano: “Een product is niet gezond omdat het veel of weinig bewerkt is, maar omdat het per gram erg energiedicht is, te makkelijk aanzet om nog meer te eten en maakt dat er te weinig variatie zit in voedingsstoffen die consumenten binnenkrijgen.”
Bron: Foodlog