Als schakels in de voedselketen meer en beter samenwerken kan de productie nog winnen aan kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Dat stelde professor Trienekens bij zijn start als hoogleraar Keten- en netwerkmanagement aan de WUR.
Afspraken en vertrouwen maken een keten stabieler, en daar worden alle partijen beter van, en uiteindelijk ook de consument met z’n wensen rond het assortiment, milieu en dierenwelzijn.
Het aantal artikelen in supermarkten is vanaf de jaren ’90 gestegen van circa 5.000 naar 20.000 producten. Veel producten komen uit de hele wereld, zodat de herkomst is verschoven van regionaal en nationaal naar mondiaal.
Het aantal keren dat supermarktschappen worden aangevuld is ondertussen gestegen van één of tweemaal per week naar meermaals per dag. ‘Dit brengt een uitdaging mee om productieketens optimaal te organiseren’, aldus Trienekens.
De samenleving stelt daarbij steeds verdergaande eisen rond dierenwelzijn, een duurzame productie en eerlijke handel, wat soms op gespannen voet staat met wereldwijde vrijhandel.
Partijen in de keten zouden meer moeten overleggen en afspraken maken en innovaties en prestaties stimuleren, zegt de nieuwe Wageningse hoogleraar.
Tenslotte zouden producenten hun relaties met consumenten-, dier- en milieubeschermingsorganisaties verder moeten verstevigen, zodat de ‘permissie om te produceren wordt gegund’, stelt Trienekens. ‘Uiteindelijk profiteren iedereen van meer kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid.’
Vlees.nl
Alles over de productie van vlees lees je in onze themadossiers, bijvoorbeeld het thema marktconcepten en trends in vlees.