Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo’n 85,50 kg (bruto*) vlees. Dat meldt onderzoeksbureau Fact op basis van onderzoek door internationaal cateraar Caterwings.
De prijs van vlees is in de rijkere landen geen obstakel voor de aanschaf en consumptie; in de bovenste regionen ‘dure’ vleeslanden staan bijvoorbeeld de Denen tegen, die ook in de top 10 van de vleesconsumptie staan.
De top 10 vleeseters bestaat verder uit:
- Spanje
- Israël
- Denemarken
- Canada
- Portugal
- Italië
Nederland staat met een bescheiden vleesconsumptie bij lange na niet in de wereld-top 20 van landen waar veel vlees gegeten wordt. Binnen de EU ligt de vleesconsumptie in 16 landen hoger, soms zelfs fors. (bron: Eurostat)
Het minste vlees wordt gegeten in India, gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam. Daar wordt nog altijd iets minder dan de helft minder vlees gegeten als in Nederland: 49,9 kg tegen 85,50 kg gemiddeld per jaar per persoon.
Onderzoekers hebben ook bekeken hoelang iemand moet werken om vlees te kunnen kopen. Een Deen zou een half uurtje moeten werken voor een stukje kip, een Indiër gemiddeld 10,5 uur. Rundvlees is meer aan de prijs. In Indonesië moeten mensen bijna 24 uur werken om rundvlees te kopen. In India gaat het om 22,77 uur, in Rusland 21,88 uur.
Bron: FAQT
*Reactie Vlees.nl: de genoemde cijfers cijfers moeten betrekking hebben op het bruto karkasgewicht, dat inclusief botten en vocht- en afsnijverliezen e.a. beschikbaar is voor consumptie. De feitelijke consumptie ligt (netto) op ongeveer de helft hiervan.