Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo’n 85,50 kg (bruto*) vlees. Dat meldt Fact op basis van onderzoek door internationaal cateraar Caterwings.
De prijs van vlees is in de rijkere landen geen obstakel voor de aanschaf en consumptie; in de bovenste regionen ‘dure’ vleeslanden staan bijvoorbeeld de Denen tegen, die ook in de top 10 van de vleesconsumptie staan.
Onderzoekers hebben ook bekeken hoelang iemand moet werken om vlees te kunnen kopen. Een Deen zou een half uurtje moeten werken voor een stukje kip, een Indiër gemiddeld 10,5 uur. Rundvlees is meer aan de prijs. In Indonesië moeten mensen bijna 24 uur werken om rundvlees te kopen. In India gaat het om 22,77 uur, in Rusland 21,88 uur.
De top 10 vleeseters bestaat verder uit Spanje, Israël, Denemarken, Canada, Portugal, en Italië. Het minste vlees wordt gegeten in India, gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam. Daar wordt nog altijd iets minder dan de helft minder vlees gegeten dan in Nederland, 49,9 kg tegen 85,50 kg gemiddeld per jaar per persoon.
Bron: FAQT
*Reactie Vlees.nl: deze cijfers moeten betrekking hebben op het bruto karkasgewicht, dat inclusief botten en vocht- en afsnijverliezen e.a. beschikbaar is voor consumptie. De feitelijke consumptie ligt (netto) op ongeveer de helft hiervan.