Agrarische ondernemingen zijn goed op weg om doelen rond het klimaat, de energiebesparing en de inzet van duurzame energie in 2020 te halen. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland produceert de landbouw in Nederland al jaren meer elektriciteit dan ze verbruikt.
De voor 2020 gestelde doelen voor het terugdringen van CO2 en overige broeikasgassen zijn grotendeels al bereikt. De gerealiseerde besparing komt met 2,9% op jaarbasis ruimschoots uit boven de doelstelling van 2% per jaar.
De energie-efficiëntie is al met 48% verbeterd. Dankzij windmolens en biomassa levert de sector 42% van de productie van hernieuwbare energie in Nederland.
(Plantaardig) De glastuinbouw haar energie-efficiëntie met ruim 56% verbeterd met warmtekrachtcentrales, isolatie en warmteopslag. Akkerbouwers hebben geïnvesteerd in wind op land en aan opwekking van hernieuwbare energie.
(Dierlijk) Melkveebedrijven hebben de CO2 uitstoot met éénderde teruggebracht tot 1,4 kilo per kilo melk. Het energieverbruik in de vleeskuikenhouderij daalde met 43%. Van de varkensbedrijven trof 72% energiebesparende maatregelen.
Zie voor meer informatie het rapport Energie en klimaat in de Agrosectoren.
Reactie Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie over de carbon food print en bijvoorbeeld het energie- en watergebruik in de vee- en vleessector lees je in ons themadossier duurzaamheid.