De kalverhouderij is verantwoordelijk voor slechts circa 3% van de emissies uit de veehouderij. In de afgelopen 30 jaar is de emissie van de kalfsvleessector gehalveerd van 14,1 kg in 1990 naar 7,1 kg CO2/kg karkas in 2016. Dat blijkt uit een rapportage van RVO over tien jaar energie-transmissie. Tweederde van de reductie vloeit voort uit maatregelen in eigen land; het resterende deel is bespaard in het buitenland.
Sinds 2000 is het aantal (gespecialiseerde) kalverbedrijven met ruim een kwart afgenomen tot ruim 1000 (CBS), maar met het aantal gemengde bedrijven komt het aantal bedrijven met kalveren op zo’n 1500. Het zijn vooral gezinsbedrijven. Bijna driekwart (73%) van de (beperkte) emissie ligt bij de dierhouderij, gevolgd door het aangekochte voer (40%), waarbij de slachterij 13% compenseert (!) door benutting van bijproducten.
Bron: RVO
Vlees.nl
Zie ook onze pagina’s over de kalversector, over de duurzame veehouderij en over energie.