Wereldwijd zijn er tal van wetenschappers en zo’n 30 start-ups bezig de ontwikkeling van kweekvlees. Zo meldt Food Holland. Maar er zijn obstakels die de grootschalige introductie van vlees uit het laboratorium in Nederland vertragen. Tijdens een bijpraatsessie van ‘vleeskwekers’ met Tweede Kamerleden kwam een aantal obstakels aan de orde: de technologie, het imago en de voedselveiligheid.
Bij de ontwikkeling van kweekvlees wordt serum gebruikt uit het bloed van ongeboren kalfjes. Het vervangen van deze dierlijke elementen in het productieproces is een belangrijk speerpunt. Er bestaan al wel plantaardige alternatieven voor kalfserum, maar die worden vanwege bedrijfsbelangen niet openbaar gemaakt. En de alternatieven werken vaak nog niet optimaal.
Het imago van kweekvlees is op dit moment in Nederland niet goed. De Verenigde Staten, Israël en Japan dreigen het pioniersstokje van Nederland over te nemen. De kweekvleesondernemers roepen daarom de Nederlandse overheid op om te investeren in kennis en onderwijs over kweekvlees.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voldoet kweekvlees nu nog niet aan de Europese regelgeving voor voedselveiligheid. Het mag daarom niet worden verhandeld of geproefd in restaurants. Nieuwe producten, zoals kweekvlees, kunnen slechts in een “gecontroleerde experimentele proefopzet” getest worden, net zoals bij een klinisch onderzoek naar medicijnen.
Bron – tekst: Food Holland
Reactie Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie leest je in ons thema kweekvlees