Circa 40% van de Nederlanders denkt komende 5 jaar minder vlees te eten. Dat blijkt uit de Vegamonitor 2019, een poll (met circa 1000 respondenten) van stichting Natuur & Milieu naar het eetgedrag van Nederlanders. Meer dan 60% van deze groep zegt zich bewust te zijn van de impact van vlees op het klimaat. Dit zou volgens 1 op de 3 mensen in de winkelprijs moeten worden verwerkt (twee-derde dus niet, red.) . Met name jongeren uiten zich in die richting.
Gemiddeld eten de respondenten 4 tot 5 dagen per week vlees, 1 dag per week vis en 1 dag zonder vlees. Van hen denkt 40% de komende 5 jaar minder vlees te gaan nuttigen. Van alle respondenten stelt 62% dat minder vlees de norm wordt, vorig jaar was dit nog 52%.
Bron: Foodpro
Reactie Vlees.nl
Deze en tal van andere polls zijn bekend, maar het hierin aangegeven ‘gewenste gedrag’ is doorgaans niet in lijn met de marktontwikkeling. Zo liet recent onderzoek (geen poll) door de WUR zien dat er zelfs een stijging in de vleesconsumptie te zien is. Daarnaast is er sprake van een groei in de verkoop van voedingsmiddelen onder keurmerk. Opvallend aspect is dat ‘zo-goed-als-al’ het varkensvlees in Nederland aangeboden wordt onder het Beter Leven kenmerk, wat als duurzaam gezien mag worden.
Algemene achtergrondinformatie lees je in onze themadossiers.