Als je de bijzonder hoge voedingswaarde van vlees (en andere dierlijke producten) en de milieu-impact daarvan beter tegen elkaar afweegt, dan scoren vlees, kaas en vis eigenlijk prima. Dat bleek uit een presentatie van Anne Mottet van de VN Wereldvoedselorganisatie op een wetenschappelijk symposium in Brussel over de betekenis van herkauwers voor de mondiale voedselvoorziening.
De mondiale uitdagingen zijn groot, stelde de wetenschapper. Overgewicht is een probleem in meer welvarende regio’s; honger en ondervoeding zijn dat voor zeer veel andere mensen in andere werelddelen.
Wat betreft de heersende negatieve beeldvorming rond dierlijke producten, stelt Mottet, dat er in relatie tot het klimaat anders naar voedingsmiddelen moet kunnen worden gekeken. “Wij moeten veel meer de relatie leggen tussen de nutritionele waarde van (dagelijkse) voedingsmiddelen in relatie tot de milieudruk, in plaats van de vlag te hijsen rond producten met ogenschijnlijk een lagere uitstoot, maar die ook een lagere voedingswaarde hebben, zodat je er dus ook meer van nodig hebt.
Broeikasgas en voedingswaarde
De broeikasgasemissies variëren per product, met de hoogste waarden voor vleesproducten, kaas en vis. De voedingswaarde echter voor de dagelijkse behoefte zijn ook een stuk groter. Bij het relateren van de voedingswaarde aan de klimaatimpact zijn dierlijke en plantaardige producten eigenlijk vergelijkbare grootheden.
In de wereld van vandaag leven zo’n 767 miljoen mensen in extreme armoede. Ongeveer de helft daarvan is veehouder of arbeider, die vee houdt om in zijn (eerste) levensbehoeften te kunnen voorzien. De onjuiste beeldvorming en aanhoudende negatieve publiciteit over het houden van vee kunnen volgens Mottet uiteindelijk hun basale (primaire) voedselonzekerheid verder vergroten en dus hun overlevingskansen (direct) bedreigen.
Bron: V-focus
Vlees.nl
Zie verder onze (nieuwe) inleiding in het thema ‘Milieu & Techniek‘
maar ook onze (nieuwe) inleiding rond het thema ‘Gezonde Voeding‘.