Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Herkauwers noodzakelijk voor voedselvoorziening en planeet

22-06-2019

Runderen, schapen en geiten horen bij een duurzaam eetpatroon. Zonder deze herkauwers hebben we geen antwoord op de grote uitdaging om in 2050 een kleine tien miljard mensen te voeden. En als we het slim aanpakken, zorgen de herkauwers ook nog voor verkoeling van de atmosfeer. Dat zei hoogleraar Frank Mittloehner op een internationale symposium in Brussel over de rol van herkauwers in het voedsel- en klimaatvraagstuk. Zo schrijft VORK. 

Waar sommige wetenschappers begin dit jaar nog (zwak onderbouwd, red.) pleitten voor (veel) minder vlees op het menu, het zogeheten EAT/Lancet-dieet, gingen andere wetenschappers nu fors in de tegenaanval. Met cijfers en argumenten lieten zij zien dat het frame dat productie en consumptie van dierlijke eiwitten ongezond is voor respectievelijk planeet en mens, de nodige bijstelling behoeft.

Koeien zijn geen auto’s

Een van de grootste misvattingen is de vergelijking van koeien met auto’s. Volgens Frank Mitloehner, hoogleraar aan de Universiteit van Californië (en actief en invloedrijk twitteraar) wordt het overgrote deel van de huidige opwarming veroorzaakt door gebruik (verbranding) van fossiele brandstoffen voor transport, industrie en verwarming. In de VS en Europa is de bijdrage van de landbouw ca. 9% waarvan je vervolgens de helft kunt toeschrijven aan de veehouderij (wat bovendien circuleert in een ander meer ‘gesloten’ systeem van CO2 uitstoot en opname, zie verder ook ons thema over de Carbon Food Print, red.).

Nutteloos vee

De tweede misvatting is dat (te) vaak met mondiale cijfers wordt gewerkt als het gaat over de uitstoot van de veehouderij. Dat vertroebelt het zicht op de enorme verschillen die er zijn tussen de geïndustrialiseerde regio’s en de rest van de wereld. Het overgrote deel van de herkauwers bestaat uit wat Mitloehner ‘idle cows’ noemt: koeien (elders) die minder dan 2000 kilo melk produceren. Per kilo melk stoten ze tot 12 kilogram CO2-equivalenten uit. Komt de productie boven de 2500 kilo melk uit, dan daalt de uitstoot tot onder de 2 kilogram CO2-equivalenten per kilo melk.

Marginale gronden

Professor Mittloehner benadrukte dat de hoeveelheid beschikbare landbouwgrond in de wereld beperkt is. Ook daarom is het zo belangrijk dat herkauwers in staat zijn om de zogeheten marginale gronden te benutten, die voor geen ander landbouwdoel te gebruiken zijn. Dat varieert van ‘ruigere’  gebieden op andere continenten tot bijvoorbeeld de ‘wetlands’ zoals de Nederlandse graasgebieden. We kunnen dus niet doen alsof die wel voor andere landbouwdoelen (akkerbouw, gewassen) geschikt zouden zijn, als dat feitelijk niet het geval is.

Het symposium werd georganiseerd door de Belgian Association for Meat Science and Technology (BAMST) en de International Dairy Federation (IDF).

Bron (hele artikel): lees VORK

 

Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}