Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Nieuws /

Nederlandse varken is ultieme kringloopdier

07-05-2019

Het Nederlandse varken is een ultiem kringloopdier. Er zijn volgens Pig Business nauwelijks andere landen waar een levensmiddelenindustrie grote(re) volumes co-producten langs deze weg tot waarde brengt. Zo zou liefst tweederde (65%) van al het varkensvoer in Nederland ‘voedselrestanten’ bevatten.

Om het aandeel aan effectieve restverwerking verder te kunnen verhogen is volgens het vakblad aanpassing nodig van de wetgeving. Zo zou onder strikte voorwaarden met betrekking tot de voedselveiligheid en volksgezondheid de terugkeer van diermeel in veevoer mogelijk moeten worden om de kringloop nog beter sluiten. Diermeel (van vermalen botten) is verboden om in veevoer te verwerken sinds de BSE-crisis. Dierlijke vetten mogen nog wel worden gebruikt.

Wat eet ons varken?

Pig Business maakte een inventarisatie van hetgeen Nederlandse varkens aan co-producten uit de levensmiddelenindustrie eten en dus duurzaam verwerken:

Co-producten:

PLANTAARDIG:

  • Sojaschroot en-schillen:
    Blijven achter na persing van sojabonen tot olie. De olie wordt in tal van levensmiddelen en verzorgingsproducten en voor bio-ethanol.
  • Sojamelk:
    Ontstaat bij de verwerking van sojabonen tot verschillende voedingsdranken voor menselijke consumptie
  • Raapzaadschilfers en -schroot:
    Blijven over na productie van koolzaadolie
  • Palmolieschroot:
    Komt vrij bij de productie van palmolie, die wordt gebruikt in onder meer chocoladepasta, pindakaas en vleesvervangers
  • Palmpitschilfers:
    Chichoreipulp – ontstaat bij de winning van inuline en zoetstof uit cichoreiwortelen
  • Gries:
    Ontstaat bij de productie van broodmeel en pasta
  • Bietenpulp:
    Blijft over na productie suiker
  • Melasse:
    Stoperige vloeistof uit suikerproductie
  • Tarwezetmeel:
    Blijft over na productie brood en pasta
  • Stoomschillen:
    Blijft over uit productie friet of geschilde krieltjes
  • Voorgebakken friet:
    Komt vrij bij de sortering en bij de opstart en afdraai van de verpakkingslijnen.
  • Brood, koekjes, friet, snoeprepen, aardappelpuree, aardappelkroketten:
    Hebben de uiterste consumptiedatum (bijna) bereikt of zijn afwijkend zijn van vorm en smaak, waardoor ze niet meer verkoopbaar zijn als levensmiddelen.
  • Maïsmeel:
    Komt vrij bij de productie van maïsgriesmeel en maïsbloem voor brouwerijen en de levensmiddelenindustrie
  • Bier:
    Bierbostel, biergist en biervlokken, komen vrij bij het brouwen van bier
  • Biergerst: 
    Brouwgerst dat niet door de strenge controles voor bierproductie komt
  • Gerst:
    Overblijfselen van gerst uit een vorig oogstseizoen
  • Lijnzaadschilfers:
    Co-product van de extractie van olie uit vlaszaad
  • Wortel:
    Wortelstoomschillen zijn afkomstig uit de conservenindustrie. Wortelen worden met behulp van stoom ontdaan van hun schil.
  • Zonnebloempitschroot:
    Ontstaat bij de productie van zonnebloemolie

DIERLIJK

  • Kippenvet:
    Komt vrij bij kippenvleesproductie
  • Afsnijdsels kaas:
    Blijft over bij kaasproductie
  • Kaaswei:
    Afkomstig van de kaasproducerende zuivelindustrie. Bevat alle oplosbare bestanddelen die niet in de vaste kaasstof of wrongel terechtkomen.
  • Glucose:
    Ontstaat bij de winning en bewerking van lactose uit kaaswei
  • Boter – Boterserum (of botermelk):
    Een vochtrijk zuivelproduct dat vrijkomt bij de productie van boterolie uit boter
    Melk, yoghurt, kwark, vla:
    Melkzuur dat overblijft uit zuivelproductie
  • Rechtstreeks geteeld als veevoer
    Maïs, tarwe, soja​​​​​​​
Terug naar overzicht

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}