Zaak vol smaak met aandacht voor lekker
In Budel begonnen Carry en Mandy van Rooij ruim vijf jaar geleden een eigen slagerij. Carry ging eerder na zijn slagersvakopleiding aan de slag als keurmeester voor een keuringsinstantie. Toch bleef het kriebelen, vertelt hij. “Toen de slagerij in het dorp ging vijf jaar geleden failliet ging, zei Mandy: ‘dit is je kans’. Binnen een maand was het geregeld.”
Mandy had een carrière in de jeugdzorg maar stapte al gauw in het slagersbedrijf. Het was in het begin erg wennen, maar nu geniet ze van het contact met de klant. Ze doet de catering, belegde broodjes en het grootste deel van de administratie. “Ik vind het leuk om samen met de klant iets nieuws te verzinnen. En als de wat oudere maaltijdklanten behoefte hebben aan een praatje, dan kan ik mijn zorghart laten spreken.” Carry kent door zijn jaren als keurmeester de keten door en door. “Vanaf de wei, tot het vlees dat de winkel uitgaat. Daarom weten wij waar wij het beste stukje vlees kunnen halen” aldus Carry. Hij regelt dus zelf de inkoop en runt de winkel, naast het vaste, ambachtelijke slagerswerk.
Meer ruimte voor visie
Twee jaar geleden verhuisde de zaak naar een groter pand. De winkel heeft een duidelijke visie, waarin kwaliteit de boventoon voert. “Onze slagerij is aangesloten bij ‘De Zaak vol Smaak’, wat betekent dat wij constant voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van hygiëne en kwaliteit. Daarnaast staat vakbekwaamheid hoog in het vaandel.” Een breed kwaliteitsassortiment dat ook betaalbaar is; voor klanten is dat een perfecte formule. “Dat we daarmee het verschil maken is merkbaar, omdat we weinig concurrentie hebben. Ondanks het feit dat onze winkel naast de supermarkt zit.”
Toekomstbestendig
“Er kwam steeds meer vraag naar maaltijden en salades in onze winkel”, vertelt Carry. “Met een groter pand hebben we daar nu volop ruimte voor. Zo herbergt de nieuwe winkel een grotere toonbank, een zelfbedieningsmeubel, een koelvitrine en veel presentatie-schappen. Je kunt er met je boodschappenmandje een rondje maken en gemakkelijk kiezen uit het grote aanbod. Mandy: “We worden ondertussen echt gezien als een speciaalzaak.”
Geen massa maar kwaliteit
Carry en Mandy zijn het roerend eens over hun brede aanbod. “We hoeven geen vijfhonderd biefstukken op een dag te verkopen. Het diverse aanbod maakt ons die speciaalzaak. We hebben ambachtelijke, huisgemaakte maaltijden, salades, vleesspecialiteiten, vleeswaar. We maken en verkopen ook wat vegaproducten. Zodat een gezin met één vegetariër ook bij ons terecht kan.” Mandy lacht: “We verkopen zelfs chocolade, en dat loopt als een trein.”
“We willen het graag speciaal maken. Wij doen niet het standaard speklapje en proberen er iets anders van te maken door er bijvoorbeeld een speciale spies mee te maken. Het zit ‘m ook in de kleine dingen. De verpakking, etikettering, naamgeving; ons barbecuepakket geven we een aparte namen als ‘BBQ In the mix’ en ‘BBQ Party’. We maken alle producten zelf en er komt niets uit de vriezer.”
Vlees met een verhaal
Carry: “Vragen van klanten willen we zo goed mogelijk beantwoorden. Je moet laten zien wat je doet en je moet zeggen wat je doet.” Mandy: “We vinden het belangrijk om het verhaal achter ons vlees te kunnen vertellen.” Carry: “We zijn daarom zelf altijd aanwezig. Ook de informatievoorziening, zoals over allergenen, moet kloppen. We besteden veel aandacht aan de etikettering en werkhygiëne. De winkel is helemaal open en iedereen kan zien wat we doen. Klanten weten dat en komen er speciaal voor.”
Online
Online bestellen hoort er natuurlijk ook bij. Carry: “Het is een onmisbaar deel van de slagerij geworden, samen met de catering. En we werken zo duurzaam mogelijk. De winkel is gasloos draait voor tweederde op en zonnepanelen. De maaltijdbakjes zijn van papier, het wegwerpbestek is van suikerriet gemaakt. We hebben alleen nog vlees uit Nederland. Het hoeft niet van de andere kant van de wereld te komen. We zijn gecertificeerd en verkopen ‘Pork Best’ en ‘Beef Best’-vlees van één leverancier. Doordat we één inkooplijn hebben, hebben we altijd dezelfde kwaliteit. Daar ben ik heel strikt in.”
Flat iron steak
De slagerij in Budel staat bekend om de kogelbiefstuk, entrecote en gehakt. Carry: “Ons gehakt is van puur vlees. We zijn daarmee de beste en de duurste in de regio, maar omdat je het meeste eindproduct overhoudt, zijn we uiteindelijk niet duurder. We werken met halve dieren die we maximaal verwaarden om de prijs laag te houden. En je kunt ook meer met het vlees doen. Zo heb je de sukadelap, maar daarvan kun je ook een flat iron steak snijden.”
Trots
Ze zijn trots op hun ambachtelijke eetwinkel met lekkere, verse en ambachtelijke producten en specialiteiten. Carry: “Ik kan soms nog steeds niet geloven wat we hier hebben neergezet. Ja, we werken er ook keihard voor. Alles wat we verdienen, investeren we in het bedrijf.” Het ondernemersechtpaar heeft geen seconde spijt gehad van hun carrièreswitch. Mandy: “Het keiharde werken is het waard. Ik zou echt niet meer terug willen.”
Website Carry van Rooij: de Zaak vol Smaak
Bron: KNS