Slagersverhalen: januari 2023
Hans-Peter Spaans (35) volgde ruim drie jaar de opleiding Vastgoed en makelaardij toen hij zich realiseerde dat zijn liefde voor het slagersvak groter was dan die voor het verkopen van huizen. Nu, zo’n dertien jaar later, is hij één van de tien ‘branche erkende meesterslagers’ in Nederland. December 2021 opende hij zijn eigen slagerij in Ugchelen.
“Het slagersvak trekt mij zo omdat vlees een ontzettend mooi product is. Je kunt er zo veel mee maken, over vertellen, over leren en ontdekken, ermee doen. Dat vind ik heel gaaf. En het klinkt misschien als een cliché maar geen dag, klant of medewerker zijn hetzelfde. Je bent altijd bezig, altijd nadenken, dingen verzinnen. Dat maakt het bij elkaar heel mooi.”
Laatste zetje
“Ik had vanaf mijn veertiende een bijbaantje in een slagerij en vond dat altijd erg leuk. Toen de makelaarsopleiding die ik deed tegenviel, was de switch snel gemaakt.” Hans-Peter volgde ‘het hele rijtje’ slagersvakopleidingen en deed werkervaring op verschillende goed aangeschreven slagerijen. Hij werd zo ‘Meesterslager’.
“De meestertitel behalen betekent dat je heel hard je best doet om het vak tot het uiterste te beheersen. Mijn ambitie is namelijk om één van de beste slagers van Nederland te worden,” aldus de nog verse zelfstandige ondernemer. Want: “Je moet het vooral doen omdat je er veel zin in hebt en omdat het je leuk lijkt.”
Eigen slagerij
Nu, met een eigen slagerij, kan Spaans zijn eigen visie kwijt op het runnen van een slagerij en de omgang met klanten. “We vertellen bijvoorbeeld niet alleen over het bereiden van het vlees, maar ook over de herkomst ervan en geven ook een zakje bijpassende kruiden mee. En misschien gaan we straks wel een glaasje wijn of een kop koffie aanbieden. We willen anders zijn dan de meeste andere slagers.”
Het publiek dat de winkel bezoekt is heel breed, dus Spaans biedt ook een breed aanbod. Alle producten, inclusief maaltijden, maakt Slagerij Spaans in eigen huis. Het vlees is hoofdzakelijk Nederlands, met rund, kalf, lam en kip uit de directe omgeving. “We proberen zoveel mogelijk het hele dier te verwaarden, uit respect voor onze aardbol.”
Lees verder…
Hans-Peter Spaans heeft uit liefde voor het vak heel veel energie gestoken in het opzetten van zijn eigen zaak. Lees het uitgebreide interview over hoe hij zijn nieuwe slagerij opzette en hoe hij zich daarop voorbereidde.
Bron
Koninklijke Nederlandse Slagers, interview: Meesterslager Hans-Peter Spaans wil anders zijn dan de meeste slagers.