Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Overig vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Dioxines
      • Eiwittransitie
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / In de keuken / Slow cooking /

Stoofpot met vlees

  • Slow cooking
    • Bereidingstijd slow cooking
    • Kruiden & Recepten
    • Mals & Smakelijk
    • Rustig in de oven
    • Stoofpot

Je krijgt vlees lekker mals als je het stooft. Doe dat liefst in een pan met een dikke bodem (ofwel stoofpot). Gietijzeren pannen zijn onverslijtbaar, zolang je ze niet in de vaatwasser doet en alleen reinigt met water. Vet de stoofpot ook altijd even licht in voor hij de kast in gaat.

Stoven

Stoven is het garen van vlees in een stoofpot in een geurige bouillon, wijn, cider of bier met een mengsel van groenten en kruiden. De truc is om het vocht in de stoofpot niet te laten koken (maximaal 90 °C), om het extra mals en smakelijk te maken. Alles over stoven vind je bij de bereidingstechniek stoven.

Vetten

Vooral de wat minder malse (vettere) delen zijn geschikt om te stoven. Een randje vet geeft juist extra smaak, snij dit vet er dus niet af, maar doe dat eventueel na de bereiding. Om je gerecht wat minder vet te maken, kun je het bovenste vetlaagje van de jus afscheppen.

Zachtjes gaar

Voor het stoven braad je vlees eerst aan (eventueel met wat bloem). Neem het vlees uit de stoofpot en bak de overige ingrediënten aan. Voeg dan de (warme) vloeistof toe. Doe het vlees terug in de stoofpot, deksel erop en stoof het zachtjes gaar. Door de lage bereidingstemperatuur blijven veel voedingsstoffen bewaard.

Let op: voeg altijd warm vocht (bijvoorbeeld bouillon) toe aan stoofvlees. Als je het er koud bij schenkt, ‘schrikt’ het vlees en heeft het meer tijd nodig om mals te worden. Door het vlees te marineren in een zuur vocht (zoals azijn of wijn) is het sneller mals.

Tip

Als je in één keer vlees bereidt voor meer dagen, kan je het invriezen voor een snelle maaltijd later.

Je kan met vlees heel veel kanten op, bekijk ook onze andere kooktechnieken!

Recepten

We hebben op vlees.nl tientallen recepten voor in de stoofpot. Hieronder een klein overzicht:

  • Franse runderstoofpot
  • Stoofpotje met salie en cider
  • Lamsstoofpotje met verse kruiden
  • Lamsstoofpotje met spekjes en ratatouille
  • Lamsstoofpotje met dronken appeltjes
  • Exotische stoofpot met ketjap en verse gember
  • Antilliaanse stoofpot
  • Aladin-stoofpot met dadels en amandelen

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Als ik runderlever onvoldoende verhit heb, kan ik het dan toch opnieuw bereiden, ook nadat het al afgekoeld is geweest?
  • Waarom blijven jonge kalveren niet langer bij hun moeder?
  • Wat is hacheevlees?
  • Kan ik vlees dat bevroren is geweest na het braden weer invriezen?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid